Pukeutuminen

Libanonissa pukeutuminen on vapaamielistä ja länsimaista. Libanonilaiset, varsinkin Beirutissa, pukeutuvat mielellään hyvin ja näyttävästi. Libanonissa ei ole virallisia pukeutumismääräyksiä eikä naisten oleteta käyttävän huntua tai päähinettä. Ainoastaan maaseudulla ja pienissä kaupungeissa ja kylissä maan eteläosassa ja muilla shiia-alueilla on suositeltavaa pukeutua konservatiivisesti. Myös uskonnollisissa kohteissa vierailtaessa on pukeuduttava olkapäät ja polvet peittäviin vaatteisiin. Paras tapa pukeutua kesällä on löysät ja ohuet puuvillavaatteet, ilmavat kengät tai sandaalit sekä auringolta suojaava päähine ja hyvät aurinkolasit. Talvisin on hyvä varautua iltojen viileyteen ja pakata mukaan myös lämpimämpi vaatekerta ja sateen kestävät kengät.

Huom. Beirutin Casinolle vaaditaan miehiltä tumma puku ja naisilta siisti, muodollinen vaatetus kuten lyhyt iltapuku tai jakkupuku.

Uskonto

Libanonin valtio tunnustaa virallisesti 17 uskontoa tai uskonlahkoa, jotka ovat sen erityissuojeluksessa. Shiiamuslimeiden arvioidaan nykyään olevan suurin yksittäinen ryhmä, kristittyjä, pääasiassa maroniitteja, on miltei yhtä paljon. Kolmanneksi suurin ryhmä ovat sunnimuslimit ja pienin druusit. Uskonnot näyttelevät tärkeää roolia Libanonissa koska poliittinen valta maassa on jaettu uskontoryhmien suhteellisten kokojen mukaan perustuen vuoden 1932 väestönlaskentaan.

Käyttäytyminen

Libanon on kaikista arabimaista länsimaisin ja vapaamielisin, ja käytännössä ainoa arabivaltio jossa sanan- ja lehdistönvapaus toteutuu myös käytännössä. Vaikka Libanon onkin moderni valtio, on muutamia perinteisiä käyttäytymissääntöjä hyvä noudattaa maaseudulla ja pienemmissä kylissä ja kaupungeissa, erityisesti shiialaisilla alueilla:

  • Vasenta kättä pidetään epäpuhtaana, joten syödessä, ojennettaessa tai vastaanottaessa jotain ja tervehtiessä käytetään oikeaa kättä. Myös kengän pohjia pidetään likaisina, joten istumista niin, että kengän pohja osoittaa toiseen henkilöön pidetään epäkohteliaana. Puheenaiheista uskontoa sekä politiikkaa - erityisesti koskien Israelia ja Libanonin sisäpolitiikkaa, sekä vuosien 1975 - 1989 sisällissotaa kannattaa välttää siitä huolimatta että libanonilaisten suosikkipuheenaiheita on juuri politiikka. Arkaluonteisten kohteiden, kuten lentokenttien, siltojen, sotilaskohteiden jne. valokuvaus on kielletty.
  • Muslimien pyhän kuukauden, Ramadanin, aikana syöminen, juominen ja tupakointi eivät ole suositeltavaa päiväsaikaan kristittyjen alueiden, kansainvälisten hotellien ja Beirutin keskustan ulkopuolella.

Alkoholi

Alkoholia on Libanonissa helposti ja yleisesti saatavilla. Libanonilaiset viinit ovat erityisesti kokeilemisen arvoisia.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Libanoniin. Turistiviisumi myönnetään lentokentällä veloituksetta alle 4 viikkoa kestävälle matkalle.

HUOM. Mikäli joku seurueestanne matkustaa muulla kuin Suomen passilla ilmoittakaa siitä jo matkaa varattaessa!

Suomessa ei ole Libanonin suurlähetystöä, joten pidempiaikaiset viisumit on haettava Libanonin Tukholman lähetystöstä.

Starlight Tours voi myös hakea viisumia puolestanne, tällöin hakuaika on 10 arkipäivää - olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Passin on oltava voimassa kuusi (6) kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja siinä ei saa olla mitään merkintöjä jotka viittaavat Israelissa vierailuun - mukaan lukien egyptiläiset ja jordanialaiset poistumisleimat Israelin vastaisilta raja-asemilta.

Valuutta

Libanonin punta on vapaasti vaihdettava valuutta, mutta sen hankkiminen Suomesta ennen matkaa ei ole mahdollista. Libanonin punta, jota muiden alueen rahojen tapaan kutsutaan myös liiraksi, on arvoltaan noin 0,0005 Euroa (1€ = n. 2060 Puntaa). Libanonissa rahanvaihto on helppoa, kansainvälisiä pankkeja ja pankkiautomaatteja, jotka hyväksyvät ulkomaiset Visa-, Electron-, Master Card- ja Maestro-kortit on paljon. Matkashekkien vaihtaminen on joskus hidasta ja yleensä melko kallista. Rahan lähettäminen Libanoniin Suomesta onnistuu helposti lukuisten maassa toimivien kansainvälisten pankkien ja rahanvälitysyrityksin kautta. Matkavaluutaksi suosittelemme euroja.

Luottokortit hyväksytään yleisesti maksuvälineenä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa, sekä hotelleissa.

Sähkö

Sähköjännite on 220V ja yleisimmin käytetty pistorasiatyyppi on standardi eurooppalainen pyöreä, ei-maadoitettu, rasia johon suomalaiset laitteet sopivat ilman adaptereita.

Aika

Libanon on samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa.



Acceptance Mark © Starlight Tours 2010 Kotisivujen suunnittelu: ICTeme