Pukeutuminen

Sudan on maan eteläosaa lukuun ottamatta konservatiivinen muslimivaltio ja tämä, yhdessä turismin vähäisyyden kanssa, on hyvä ottaa huomioon pukeutumisessa. Naisten ei oleteta käyttävän huntua, mutta olkapäät, polvet tai selän paljastavia vaatteita ei suositella. Shortseihin pukeutuvat miehetkin aiheuttavat yleensä vähintään epäuskoista hilpeyttä. Aavikkosafarien aikana pukeutuminen voi olla vapaampaa silminnäkijöiden vähyydestä johtuen.

Uskonto

Sudan on islamilainen valtio etelän ja länsiosien kristittyjä ja luonnonuskontoja tunnustavia vähemmistöjä lukuun ottamatta.

Käyttäytyminen

Sudan on perinteisten turistireittien ulkopuolella ja monin paikoin ulkomaalaisiin ja outoihin tapoihin ei ole totuttu, joten perinteisiä käyttäytymissääntöjä hyvä noudattaa, varsinkin maaseudulla ja pienemmissä kylissä ja kaupungeissa. Vasenta kättä pidetään epäpuhtaana, joten syödessä, ojennettaessa tai vastaanottaessa jotain ja tervehtiessä käytetään oikeaa kättä. Myös kengän pohjia pidetään likaisina, joten istumista niin, että kengän pohja osoittaa toiseen henkilöön pidetään epäkohteliaana. Puheenaiheista uskontoa sekä politiikkaa - erityisesti koskien Darfurin kriisiä, sekä 80-90 lukujen sisällissotaa kannattaa välttää. Arkaluonteisten kohteiden, kuten lentokenttien, siltojen, sotilaskohteiden jne. valokuvaus on kielletty. Joillain alueilla valokuvaus on kielletty kokonaan, tai on luvanvaraista. Ihmisten kuvaamiseen on aina pyydettävä lupa kuvan kohteelta.

Muslimien pyhän kuukauden, Ramadanin, aikana syöminen, juominen ja tupakointi eivät ole suositeltavaa päiväsaikaan kansainvälisten hotellien ulkopuolella.

Alkoholi

Alkoholin nauttiminen ja maahantuonti on Sudanissa kiellettyä ja sääntöä myös valvotaan tarkasti maan rajoilla.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Sudaniin. Starlight Tours järjestää kaikille ryhmämatkoillemme osallistuville ryhmä- / turistiviisumit veloituksetta. HUOM. Mikäli joku seurueestanne matkustaa muulla kuin Suomen passilla ilmoita siitä jo matkaa varattaessa!

Suomessa ei ole Sudanin suurlähetystöä, joten pidempiaikaiset ja henkilökohtaiset viisumit on haettava Sudanin Oslon lähetystöstä henkilökohtaisesti tai postitse.

Starlight Tours voi myös hakea viisumia puolestanne, tällöin hakuaika on aina varmistettava erikseen - olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä oheisella lomakkeella.

Passin on oltava voimassa kuusi (6) kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja siinä ei saa olla mitään merkintöjä jotka viittaavat Israelissa vierailuun - mukaan lukien Egyptiläiset ja Jordanialaiset poistumisleimat Israelin vastaisilta raja-asemilta. Passissa on hyvä olla myös vähintään neljä (4) tyhjää sivua leimoja ja viisumia varten.

Valuutta

Sudanin punta (SDG) ei ole vapaasti vaihdettava valuutta, ja sen hankkiminen Suomesta ennen matkaa ei ole mahdollista. Myös valuutan maastavienti on rajoitettua. Sudanin punta on arvoltaan noin 0,34 euroa (1€ = n. 3,17 Dinaaria). Rahanvaihto Sudanissa on yleensä helppoa, mutta kansainvälisiä pankkeja ja -pankkiautomaatteja jotka hyväksyvät ulkomaiset Visa-, Electron-, Master Card- ja Maestro-kortit ei ole. Matkashekkien vaihtaminen on aina hidasta ja yleensä erittäin kallista. Matkavaluutaksi suosittelemme euroja.

Luottokortit hyväksytään maksuvälineenä vain suuremmissa hotelleissa ja lentoyhtiöiden toimistoissa.

Matkapuhelimet ja Internet

Internetkahviloita on jonkun verran suuremmissa kaupungeissa, mutta yhteydet ovat hitaita ja laitteistot usein antiikkisia. Suomalaiset matkapuhelinliittymät eivät toimi Sudanissa.

Sähkö

Sähköjännite on 240V ja yleisimmin käytetty pistorasiatyyppi on ranskalaismallinen maadoitettu pistorasia, johon suomalaiset laitteet eivät sovi ilman adaptereita.

Aika

Sudan on tunnin edellä Suomen aikaa (GMT +3)

Acceptance Mark © Starlight Tours 2010 Kotisivujen suunnittelu: ICTeme