Pukeutuminen

Jordaniassa ei ole virallisia pukeutumismääräyksiä eikä naisten oleteta käyttävän huntua tai päähinettä, mutta tiettyjä sääntöjä on hyvä noudattaa oman mukavuutensa kannalta. Paljastavia tai kireitä vaatteita jotka jättävät paljaaksi olkapäät, vatsan, alaselän tai jalat polven yläpuolella ei suositella, kuten ei myöskään kovin avaria kaula-aukkoja naisille. Paras tapa pukeutua kesällä, jo ilmastonkin kannalta, on löysät ja ohuet, mutta peittävät puuvillavaatteet ja ilmavat kengät tai sandaalit sekä auringolta suojaava päähine ja hyvät aurinkolasit. Talvisin on hyvä muistaa iltojen suhteellinen kylmyys ja pakata mukaan myös lämpimämpi vaatekerta ja sateen kestävät kengät. Uimarannoilla ja -altailla pukeutuminen noudattaa länsimaista käytäntöä.
Amman


Uskonto

Jordanialaiset kuuluvat pääosin islamin sunni-haaraan, joskin noin 6 % väestöstä on kristittyjä. Jordanialaiset ovat erittäin suvaitsevaisia muita uskontoja ja ulkomaalaisia kohtaan eikä Jordaniassa ole esiintynyt uskonnollisten ääriliikkeiden aiheuttamia ongelmia.

Käyttäytyminen

Jordanialaiset ovat tottuneet turisteihin, joskin kauempana maaseudulla ja pienemmissä kylissä länsimaalaiset tavat saattavat vielä aiheuttaa hämmennystä. Turistikohteiden ja kaupunkien ulkopuolella on hyvä muistaa seuraavat perussäännöt:

  • Vasenta kättä pidetään epäpuhtaana, joten syödessä, ojennettaessa tai vastaanottaessa jotain ja tervehtiessä käytetään oikeaa kättä. Myös kengän pohjia pidetään likaisina, joten istumista niin, että kengän pohja osoittaa toiseen henkilöön pidetään epäkohteliaana.
  • Arkaluonteisten kohteiden, kuten lentokenttien, siltojen, sotilaskohteiden jne. valokuvaus on kielletty.
  • Muslimien pyhän kuukauden, Ramadanin, aikana syöminen, juominen ja tupakointi eivät ole suositeltavaa päiväsaikaan kristittyjen alueiden ulkopuolella.

Alkoholi

Alkoholia on Jordaniassa saatavilla yleisesti. Ammanissa ja Akabassa, sekä muissa turistikohteissa kaikki kansainväliset hotellit ja paremmat ravintolat sekä baarit ja yökerhot tarjoilevat alkoholia vapaasti. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla tarjonta on luonnollisesti rajoittuneempaa.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaiset saavat Jordanian viisumin maan rajalta tai lentokentiltä, viisumi maksetaan käteisellä. StarlightTours järjestää kaikille ryhmämatkoillemme osallistuville ryhmä- / turistiviisumit veloituksetta.
HUOM. Mikäli joku seurueestanne matkustaa muulla kuin Suomen passilla ilmoita siitä jo matkaa varattaessa!

Suomessa ei ole Jordanian suurlähetystöä, mutta Jordanian kunniakonsulaatti voi järjestää pidempiaikaiset ja henkilökohtaiset viisumit. StarlightTours voi myös hakea viisumia puolestanne, tällöin hakuaika on 10 arkipäivää - olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä oheisella lomakkeella.

Passin on oltava voimassa kuusi (6) kuukautta matkan päättymisen jälkeen

Valuutta

Jordanian dinaari (JOD) on vapaasti vaihdettava valuutta, mutta sen hankkiminen Suomesta ennen matkaa on erittäin hankalaa, joskin satunnaisesti mahdollista. Jordanian dinaari on arvoltaan noin 1,03 euroa (1€ = n.0,97 Dinaaria). Jordaniassa rahanvaihtaminen ei ole ongelma ja suuremmissa kaupungeissa ja turistikohteissa on pankkiautomaatteja jotka hyväksyvät ulkomaiset Visa-, Electron-, Master Card- ja Maestro-kortit. Matkashekkien vaihtaminen saattaa olla hidasta ja kallista. Maassa toimii myös useita kansainvälisiä rahanvälitysyrityksiä kuten Western Union joihin voi tarvittaessa lähettää rahaa Suomesta. Matkavaluutaksi suosittelemme euroja, ei kuitenkaan yli 100 € seteleitä.

Kansainväliset luottokortit hyväksytään yleisesti hotelleissa ja turistikohteissa.

Sähkö

Sähköjännite on 220V ja yleisimmin käytetty pistorasiatyyppi on standardi eurooppalainen pyöreä, ei-maadoitettu, rasia johon suomalaiset laitteet sopivat ilman adaptereita, joskin myös Britannialaista kolmipiikkistä pistoketta käytetään paikoin.

Matkapuhelimet ja internet

Kännykät toimivat Jordaniassa itäisten aavikko-alueiden katvealueita lukuun ottamatta hyvin. Internet palveluita on saatavilla yleisesti.

Aika

Jordania on samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa.

Acceptance Mark © Starlight Tours 2010 Kotisivujen suunnittelu: ICTeme