Pukeutuminen

Syyriassa ei ole virallisia pukeutumismääräyksiä eikä naisten oleteta käyttävän huntua tai päähinettä, mutta tiettyjä sääntöjä on hyvä noudattaa oman mukavuutensa kannalta. Paljastavia tai kireitä vaatteita jotka jättävät paljaaksi olkapäät, vatsan, alaselän tai jalat polven yläpuolella ei suositella, kuten ei myöskään kovin avaria kaula-aukkoja naisille. Vaikka Syyrialaiset ovatkin erittäin pidättyviä esimerkiksi pohjoisafrikkalaisiin verrattuna, ja ulkomaalaisiin on varsinkin Damaskoksessa jo alettu tottua, saa napapaitaan pukeutunut nainen tai lyhyissä shortseissa kulkeva mies yhä osakseen ei-toivottua huomiota, tuijotusta, paheksuntaa ja jopa vihellyksiä - poikkeuksena tästä ovat esimerkiksi Damaskoksen täysin kristityt alueet joissa asenneilmapiiri on huomattavasti sallivampi. Damaskoksessa pukeutumistyyli on yleensäkin huomattavasti vapaamielisempää kuin maaseudulla ja tämä kannattaa huomioida varsinkin uskonnollisesti merkittävissä kohteissa vierailtaessa - usein miehiäkään ei hyväksytä edes Bermuda-shortseissa sisään ja naisten paljaat olkapäät tietävät välitöntä käännytystä jo ovelta. Paras tapa pukeutua kesällä, jo ilmastonkin kannalta, on löysät ja ohuet, mutta peittävät puuvillavaatteet ja ilmavat kengät tai sandaalit sekä auringolta suojaava päähine ja hyvät aurinkolasit. Talvisin on hyvä muistaa iltojen suhteellinen kylmyys ja pakata mukaan myös lämpimämpi vaatekerta ja sateen kestävät kengät.

Uimarannoilla ja -altailla pukeutuminen noudattaa länsimaista käytäntöä, joskaan emme suosittele naisille yläosattoman rusketuksen hankkimista juuri Syyriassa.

Uskonto

Syyria on ainoa arabimaa, jossa islam ei ole valtionuskonto, ja vaikka miltei 85 % syyrialaisista kuuluukin johonkin islamin haaraan, on uskonnollinen suvaitsevaisuus myös vähemmistöjä kuten kristittyjä, druuseja ja juutalaisia kohtaan havaittavissa päivittäisessä elämässä.

Syyrian sekulaarinen hallinto on järjestelmällisesti pyrkinyt estämään kaikkien ääriuskonnollisten järjestöjen toiminnan maassa ja onnistunutkin - ehkä hieman kyseenalaisin menetelmin - estämään uskonnollisten ääriliikkeiden nousun käytännössä kokonaan.

Käyttäytyminen

Vaikka Syyria onkin melko moderni ja sekulaarinen valtio asettaa islamilainen perintö joitain käyttäytymistä koskevia rajoituksia.

Vasenta kättä pidetään epäpuhtaana, joten syödessä, ojennettaessa tai vastaanottaessa jotain ja tervehtiessä käytetään oikeaa kättä. Myös kengän pohjia pidetään likaisina, joten istumista niin, että kengän pohja osoittaa toiseen henkilöön pidetään epäkohteliaana. Miesten ja naisten ei ole suotavaa kävellä käsi kädessä julkisilla paikoilla (joskin samaa sukupuolta oleville ystäville tämä on sallittua - ja erittäin yleistä - joten älä hämmästy jos tietä kysyttyäsi sinua tartutaan kädestä ja talutetaan kysymäsi paikkaan tai vastaasi kävelee kaksi iltalomaa viettävää varusmiestä käsi kädessä ja rynnäkkökiväärit olalla!) Myös julkiset hellyydenosoitukset ovat kiellettyjen listalla, koskien kaikkia sukupuolia. Homoseksuaalisuus on Syyriassa kriminalisoitu. Julkisesti päihtyneenä esiintymistä ei myöskään suositella. Syyrialaiset ovat hyvin joustavia ja ymmärtäväisiä ulkomaalaisten etikettivirheitä kohtaan ja eivätkä puutu selkeästi vierasmaalaisten tai turistin näköisten ihmisten tekemisiin. Puheenaiheista uskontoa sekä politiikkaa - erityisesti koskien Israelia ja Syyrian hallintoa - on parempi välttää kokonaan. Vaikka olot Syyriassa ovat nykyään vapaat, valvoo valtio vieläkin tarkasti toisinajattelijoita ja huomaamaton lause voi yhä tietää vaikeuksia keskustelukumppanillesi. Myös arkaluonteisten kohteiden, kuten lentokenttien, siltojen, sotilaskohteiden jne. valokuvaus on kielletty.

Muslimien pyhän kuukauden, Ramadanin, aikana syöminen, juominen ja tupakointi eivät ole suositeltavaa päiväsaikaan kristittyjen alueiden ulkopuolella.

Alkoholi

Vaikka suurin osa syyrialaisista ei juo alkoholia, on olutta, viiniä ja väkeviäkin alkoholijuomia yleisesti kaupan, joskaan ei joka kaupassa tai ravintolassa. Damaskoksessa ja Aleppossa, varsinkin pääosiltaan kristityissä kaupunginosissa, on helppo löytää alkoholia myyvä kauppa ja kaikki kansainväliset hotellit ja paremmat ravintolat sekä baarit ja yökerhot tarjoilevat alkoholia vapaasti. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla tarjonta on luonnollisesti rajoittuneempaa.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Syyriaan. StarlightTours järjestää kaikille ryhmämatkoillemme osallistuville ryhmä- / turistiviisumit veloituksetta.
HUOM. Mikäli joku seurueestanne matkustaa muulla kuin Suomen passilla ilmoita siitä jo matkaa varattaessa!

Suomessa ei ole Syyrian suurlähetystöä, joten pidempiaikaiset ja henkilökohtaiset viisumit on haettava Syyrian Tukholman lähetystöstä henkilökohtaisesti tai tästä linkistä löytyvällä lomakkeella.

StarlightTours voi myös hakea viisumia puolestanne, tällöin hakuaika on 8 arkipäivää - olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä oheisella lomakkeella.

Passin on oltava voimassa kuusi (6) kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja siinä ei saa olla mitään merkintöjä jotka viittaavat Israelissa vierailuun - mukaan lukien Egyptiläiset ja Jordanialaiset poistumisleimat Israelin vastaisilta raja-asemilta.

Valuutta

Syyrian punta (SYP, £) ei ole vapaasti vaihdettava valuutta ja sen hankkiminen Suomesta ennen matkaa on erittäin hankalaa, joskin satunnaisesti mahdollista. Syyrian punta, jota myös liiraksi kutsutaan, on arvoltaan noin 0,015 Euroa (1€ = n. 63,50 SYP). Syyriassa rahanvaihtaminen ei ole ongelma ja suuremmissa kaupungeissa pankkiautomaatteja jotka hyväksyvät ulkomaiset Visa-, Electron-, Master Card- ja Maestro-kortit on paljon. Matkashekkien vaihtaminen saattaa olla hidasta ja kallista. Maassa toimii myös useita kansainvälisiä rahanvälitysyrityksiä kuten Western Union joihin voi tarvittaessa lähettää rahaa Suomesta. Matkavaluutaksi suosittelemme euroja, ei kuitenkaan yli 100 € seteleitä.

Sähkö

Sähköjännite on 220V ja yleisimmin käytetty pistorasiatyyppi on standardi eurooppalainen pyöreä, ei-maadoitettu, rasia johon suomalaiset laitteet sopivat ilman adaptereita.

Aika

Syyria on samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa.

Acceptance Mark © Starlight Tours 2010 Kotisivujen suunnittelu: ICTeme