Syyrian monipuolinen historia ja tuhansia vuosia vanha kulttuuriperintö tekevät maasta todellisen nähtävyyksien aarreaitan. Kaikilta merkittäviltä historiallisilta kausilta on säilynyt runsaasti rakennuksia, taidetta ja esineistöä. Lisäksi vaihteleva maasto lännen vehreästä Välimerellisestä rannikkotasangosta, keskiosan jylhiin metsäisiin vuoriin ja kuivaan itäiseen hiekkaerämaahan tarjoaa silmiä hiveleviä näkyjä.

Aleppon linnoitus

Suurimmat kaupungit Damaskos ja Aleppo ovat nähtävyyksiä sinällään vanhoine linnoituksineen, basaarialueineen ja moskeijoineen. Kuvassa Aleppon linnoitus.

Kaupungit

Huomattavimpia nähtävyyksiä Damaskoksessa ovat kauppakorttelien, souq'ien, lisäksi muun muassa Damaskoksen linnoitus, Omayadin moskeija, Raamatussakin mainittu Suora-katu, Kansallismuseo, Saladinin hauta sekä vanhan kaupungin kapeat kujat, upeat arabiravintolat sekä turkkilaiset kylpylät, unohtamatta Qassun-vuorelta kaupungin yli avautuvaa upeaa näköalaa. Damaskos kilpailee Aleppon kanssa maailman vanhimman kaupungin tittelistä - varmaa on kuitenkin että paikalla on ollut asutusta jo 5000 vuotta sitten.

Aleppon pää nähtävyyksiin kuuluvat ilman muuta kaupunkia hallitseva linnoitus ja Lähi-idän suurin basaarialue komeine moskeijoineen. Lisäksi kaupungin armenialais- ja kristityistä osista löytyy vaikuttava kokoelma katedraaleja ja kirkkoja. Aleppossa sijaitsee myös legendaarinen, yhä toiminnassa oleva hotelli Baron, jossa muun muassa Agatha Christie, Lawrence of Arabia, Keisari Wilhelm I ja vakoilija Kim Philby ovat aikanaan asuneet.

Latakian ja Tartouksen rannikkokaupungeissa suurin nähtävyys on tietysti Välimeri ja hiekkarannat jotka jo muutaman aavikolla vietetyn päivän jälkeen näyttävät uskomattoman houkuttelevilta.

Syyrian keskiosissa sijaitsevien Haman erikoisuuksiin kuuluvat jättiläismäiset puiset vesipyörät, Nuriat, jotka muinoin nostivat vettä kaupungin puistoihin ja suihkulähteisiin keskustan läpi virtaavasta joesta ja jotka yhä pyörivät joessa leikkivien pikkupoikien ja satunnaisten turistien iloksi.

Historia

Syyriassa historiaa ei pääse pakoon, vanhoja rakennuksia, linnoja, moskeijoita ja luostareita on eri aikoina valtaa pitäneiden imperiumien muistona joka paikassa. Palmyran keidaskaupunki hyvin säilyneine pylväskäytävineen ja Baal-jumalan temppeleineen, sekä Arabi-linnoituksineen on ehkä kuuluisin ja merkittävin arkeologinen kohde Syyriassa, mutta ei ainoa. Myös Eblan ja Tel Haririn muinaiskaupungit - joista ensimmäiset tunnetut aakkoset ovat peräisin, sekä Bosran mustasta basalttikivestä rakennettu roomalaiskaupunki ja valtava amfiteatteri ovat näkemisen arvoisia.

Ristiretkeläiset ovat myös jättäneet merkkinsä Syyriaan, maassa on useita erittäin hyvin säilyneitä linnoituksia Rikhard Leijonamielen ajoista lähtien. Upein näistä on massiivinen, johanniittaveljeskunnan, eli Hospitaalieri ritareiden Krak De Chevalier joka seisoo miltei alkuperäisessä kunnossaan Damaskos - Tartous tien varressa ja on maailman parhaiten säilynyt ristiretkeläislinna. Myös Salladinin linna, lähellä Latakiaa on näkemisen arvoinen, vuoriston ja mäntymetsän keskeltä kohoava linnoitus on mahtava näky jyrkkine, kymmeniä metrejä korkeine seinämineen.

Uskonto

Syyrian sijainti niin kristinuskon syntyalueella kuin islamilaisten imperiumien risteyskohdassa on luonnollisesti myös jättänyt jälkensä ja maa onkin täynnä uskonnollisesti merkittäviä muistomerkkejä. Jo mainittu Damaskoksessa sijaitseva Omayadin moskeija on muslimeille neljänneksi pyhin paikka Mekkan, Medinan ja Jerusalemin jälkeen. Paikalla aiemmin sijainneeseen kirkkoon on haudattu Johannes Kastajan pää. Pyhän Ananiaksen talo ja Paavalin Damaskon tiellä sattuneen ilmestyksen tapahtumapaikka kiinnostavat puolestaan kristittyjä.

Damaskoksen ulkopuolella sijaitsevissa kristityissä Maloulan ja Zaydnayan kylissä on useita upeita luostareita. Kylissä puhutaan vieläkin Arameaa, Jeesuksen kotikieltä.

Muualla maassa sijaitsevista uskontoon liittyvistä nähtävyyksistä Aleppon lähistöllä sijaitsevan St.Simeonin luostarin rauniot ja Simon Styliitan, Pylväspyhimyksen, asuinpaikka ovat merkittävimmät.

Luonto

Vaikka nopea väestönkasvu onkin johtanut metsien raivaamiseen ja lisääntyvään rakentamiseen on Syyriassa vielä paikkoja joita kehitys ei ole koskettanut. Autiomaan keskellä, raunioituneen karavaanilinnakkeen edessä, korppikotkien kaarrellessa yläpuolella tai korkealla mäntymetsäisessä vuoristossa susien ulvoessa voi vielä kuvitella miltä täällä näytti satoja tai tuhansia vuosia sitten. Myös Eufrat joella ja osaksi keinotekoisen Assad-järven rannoilla sekä jokitasankojen viljavilla pelloilla voi vielä nähdä harvinaisiakin lintuja seuraamassa vesipuhvelin vetämää auraa.

Lisätietoa

Lisätietoa nähtävyyksistä saat kuvagalleriasta »

Acceptance Mark © Starlight Tours 2010 Kotisivujen suunnittelu: ICTeme