Lähi-idän ruokakulttuuri

Ruokakulttuuri

Syyrialainen, Libanonilainen ja Jordanialainen keittiö muistuttavat suuresti toisiaan, joskin kaikilla on tietysti omat erikoisuutensa ja poikkeuksensa. Koko alueen ruokakulttuuri on saanut vahvoja vaikutteita Välimeren alueelta ja osa paikallisista ruoista voi ollakin tuttuja esimerkiksi Kreikkalaisen tai Kyproslaisen ruoan ystäville.

Yleensä ottaen alueen ruokavalio suosii papuja, herneitä, kasviksia – erityisesti munakoisoa, kurkkua ja tomaattia, sekä jogurttia ja tuoreita yrttejä kuten minttua ja persiljaa. Liharuokina tarjoillaan yleensä lammasta tai kanaa, nautaa on tarjolla todella harvoin ja sikaa ei kristittyjen alueiden ulkopuolella koskaan. Aterioiden kanssa tarjotaan usein riisiä tai (ranskalaisia)perunoita sekä litteää valkoista leipää. Ruoat eivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ole vahvasti maustettuja. Jälkiruoat ovat melko raskaita ja erittäin makeita, usein filo-taikinasta, sokerista ja pähkinöistä tai juustosta ja siirapista valmistettuja leivonnaisia. Paikallinen jäätelö on erinomaista ja useimpien aterioiden jälkeen tarjoillaan myös runsaasti tuoreita hedelmiä.

Ruokajuomina Lähi-idässä tarjoillaan paljon erinomaisia vastapuristettuja mehuja, vettä, teetä, sekä turkkilaista että arabialaista kahvia. Hiilihapotettuja virvoitusjuomia sekä pääosaltaan paikallisesti lisenssillä valmistettuja länsimaisia oluita on myös saatavilla. Paikalliset viinit vaihtelevat tasoltaan surkeista (Syyria) keskinkertaisiin (Jordania) ja erinomaisiin (Libanon). Suosittelemme erityisesti Libanonilaisen Ksara ja Kefraya viinitarhojen tuotantoa jota on saatavilla ympäri Lähi-idän.

Ohessa lista suosituimmista ruokalajeista:

Hummus (Myös Hoummus)

Vaaleankellertävää, kikherneistä, seesamtahnasta ja oliiviöljystä valmistettua, sitruunalla ja valkosipulilla maustettua dippitahnaa.

Baba Ganoush

Munakoisosta ja seesamtahnasta valmistettu dippi.

Mutabbal

Munakoisosta, seesamtahnasta, jogurtista ja granaattiomenasta valmistettu dippi.

Tabbouleh

Hienoksi pilkotusta persiljasta, tomaatista, sipulista, mintusta, paprikasta ja bulgur-vehnästä valmistettu salaatti.

Fattoush

Salaatista, kurkusta, tomaateista, sipulista, mausteista, oliiviöljystä ja paahdetuista leivänpaloista sekoitettu salaatti.

Shish Taouk

Vartaassa paistettua, maustettua kanaa usein valkosipulimajoneesin kera.

Kibbeh

Hienonnetusta bulgur-vehnästä ja lampaan lihasta valmistettu, pinjansiemenillä, sipulilla tai jauhelihalla täytetty ja öljyssä paistettu tai grillattu ”lihapulla”.

Kibbeh Nee

Lampaanlihatartar sipulilla ja bulgur-vehnällä.

Schwarma

Pystyvartaassa paistetusta kanan tai lampaan kokolihasta leikattuja ohuita siivuja, tarjoillaan usein leipään käärittynä maustekurkkujen ja valkosipulimajoneesin kanssa.

Saucis

Pieniä, voimakas mausteisia makkaroita öljyssä paistettuna.

Hubz

Litteä, pyöreä, valkoinen leipä.

Acceptance Mark © Starlight Tours 2010 Kotisivujen suunnittelu: ICTeme